לפני שנסביר מהי פריצת דיסק, מה זה בכלל דיסק? הדיסק הוא הטבעת המפרידה בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה. הוא מורכב מסיבים חזקים וקשיחים שבמרכזם נוזל צמיגי (ג’ל) הבולם זעזועים.
תפקידי הדיסק הוא לשמש נקודת איזון ומשען לחוליות. החוליות נעות על גבי הדיסק והוא מווסת את תנועתן. הדיסק סופג את הלחצים המגיעים מהחוליה העליונה (באמצעות הג’ל) ומפזר אותם באופן שווה לכל הצדדים.
התהליך הניווני של הסיבים הטבעתיים בדיסק מסכן אותו בקרעים, חלקים או מלאים, שיכולים להסתיים ביציאת החומר הנוזלי (הג’ל) מתוך גרעין הדיסק החוצה. הנוזל יכול לצאת לפנים, לאחור או אפילו כלפי מעלה או מטה לתוך גוף החוליה. כיוון שהסיבים הטבעתיים האחוריים של הדיסק חלשים באופן יחסי, הנוזל הפנימי פורץ בדרך כלל לאחור לכיוון הרצועה האורכית. (רצועה הנמצאת בתוך תעלת עמוד השדרה שתפקידה להגן על חוט השדרה.)
אם הרצועה חזקה, הנוזל יפנה מעט הצידה, ובכך עלול לגרום ללחץ על שורש העצב. כאב ראשוני יורגש כאשר הסיבים החיצונים של הדיסק נפגעים. הכאב יתגבר כאשר יופעל לחץ על הרצועה האורכית, ויהפוך לחריף כאשר קיים לחץ על שורש העצב. לחץ על שורשי העצבים יגרום לכאב שמוקרן לכיוון הגפיים העליונות או התחתונות, בהתאם למיקום הפגיעה.
טיפול בפריצת דיסק
הטיפול הנפוץ ביותר הוא טיפול בתרופות נוגדות דלקת, משככי כאבים למינהם, פיזיותרפיה, זריקות לשיכוך הכאב ומנוחה. בדרך כלל הכאב יחלוף תוך שישה שבועות.
במקרה שהכאב לא חולף, או אם ישנה חולשה או צניחה של כף הרגל למשל, הפרעות בשליטה על סוגרים ופגיעות עצביות אחרות, ישנו צורך בניתוח פריצת דיסק.
קטע זה אינו מהווה יעוץ או המלצה לפעול בצורה כזו או אחרת. לפני כל פעולה שתעשו, חשוב להתייעץ עם רופא או מומחה בתחום. אנחנו לא לוקחים אחריות על כל נזק שעלול להגרם כתוצאה משימוש כלשהו במידע זה.